top of page

Skalldyr "bisque"

Anders Handal Nilsen

6. mars 2023

Dette er omtrent så fransk som det får blitt! Og herregud så godt! "Bisque" betyr kremet suppe laget på en puree. Det kan være en grønnsaks "bisque", en sopp "bisque", eller som i dette tilfellet, en skalldyr "bisque". Dette er festmat, og servert med skalldyr, digg brød og smør, en sikker vinner!

Dette trenger du (4 pers):

-skall av sjøkreps/reker, ca 1 kg

-cognac, 1 dl

-hvitvin, 1,5 dl

-tomatpuree, 1 liten boks

-gulrot, 1 stk

-purre, 1 stk

-fennikel, 1 stk

-stangselleri, 1 stengel

-dill, noen kvaster

-laurbærblad, 2 stk

-hel pepper, 1 ts

-stjerneanis, 3 stk

-kremfløte, 7 dl

-smør, 100 gr


Slik gjør du:

-skrell og kutt alle grønnsakene i "brunoise", små terninger på ca 3*3 mm

-varm opp olje i en romslig kjele

-når oljen er skikkelig varm har du i sjøkreps-/rekeskall og lar det frese godt

-ha på tomatpuree, og la denne steke noen få minutter sammen med skallene

-ha deretter i grønnsakene, og bland godt

-slå deretter på cognac, og flamber. Pass på ift til brannsikkerhet!!

-ha nå i dill, pepperkorn, anis og laurbærblad

-ha på hvitvin og la den koke nesten inn

-slå på vann til det dekker godt

-la koke i ca 40 min, husk å skumme av evt urenheter som samler seg på toppen

-sil deretter kraften over i en ny gryte

-reduser til ca halv mengde

-ha på fløten og la koke til passe konsistens og smak

-smak til med smør, salt og pepper. Bruk også gjerne litt sitronjuice om du har.

-da er suppen klar til servering! Vel bekomme!


Tips!

Stek gjerne noen sjøkrepshaler i godt smør og server sammen med suppen! Rotgrønnsaker er også digg i! Brød og smør! Nyt!


-Anders

bottom of page