Gryte på høyrygg av storfe med syltet rødløk, grønn purreløksolje og potetkrem
- Anders H Nilsen
- 18. jan. 2024
- 3 min lesing

Gryter passer både til hverdags og fest. Og det er langt enklere enn man kanskje skulle tro...
Dette trenger du (4 pers):
-høyrygg av storfe (helst fra Voss!), ca 1 kg
-kepa løk, 2 stk
-bacon, 1 pk ferdig ternet
-champignon, 1 eske (blå i butikken)
-gulrot, 4 stk
-purreløk, 1 stk
-grønnkål, 1 pk/pose
-rødløk, 1 stk
-oksekraft, 5 dl
-rødvin, 1 dl
-balsamico, 1 dl
-sukker, 2 dl
-smør, noen terninger
-salt/pepper, etter smak
Slik gjør du:
-tørk kjøttet med papir, del ipassende stykker
-skrell den gule løken, skjær i strimler
-brun kjøttstykkene i olje/litt av smøret (ikke ha for mye i pannen om gangen, da blir det kokt. Brun heller i flere omganger.)
-ha kjøttbitene over i en kjele stor nok til gryten
-fres deretter løken, champignonen og baconet i pannen du brukte til å brune kjøttet (IKKE vask den først!)
-ha de over i gryten med kjøttet når de er godt stekt, fine og brune
-varm opp pannen igjen, og slå på rødvinen. Kok ut alt som har "satt" seg i stekepannen, og slå dette over kjøttet
-ha på oksekraft og evt vann til det dekker kjøttet, kok opp
-nå er det viktig å "skumme" gryten. Det vil si at du fjerner alle urenheter som stiger til toppen i begynnelsen av kokingen. Det som ser litt "grumsete" ut. Da får du en klar og fin sjy til slutt.
-mens kjøttet småkoker forbereder du grønnsakene. Skrell og kutt gulrøtter i ønskede biter, vask purreløken og skjær i passelige ringer, vask og rens grønnkålen (ta bort den grove stilken)
-etter ca to timer begynner kjøttet å bli mørt, avhengig av hvor store/små biter du har
-nå steker du alle grønnsakene utenom grønnkålen i litt olje/smør, og smaker til med salt, pepper og litt sukker. Ta vare på til servering.
-smak til kjøttet og sjyen med salt, pepper og sukker. Ha gjerne i litt fersk sitronjuice om du har det. Rør også inn resten av smøret du har igjen. Ønsker du en tykkere saus jevner du med maizena.
-rett før servering har du i de stekte grønnsakene og i tillegg grønnkålen
-Gryten er ferdig til servering! Dødsdigg!
Til gryten liker jeg å servere potetkrem, syltet rødløk og i tillegg fjonge den til med grønn purreløksolje. Det lager jeg slik (alt til 4 pers):
Potetkrem:
Dette trenger du:
-mandelpoteter, 600 gr
-kremfløte, 3 dl
-sitronjuice
-salt/pepper
Slik gjør du:
-skrell potetene, og kok dem møre i vann (ikke salt)
-press de kokte potetene gjennom en finmasket sil (litt stress, men resultatet er en klumpfri, glatt, deilig masse!)
-rør inn fløte (ca 2 dl) og hele pakken med smør (I know...), juster evt med resten av fløten
(du vil ha en krem, altså relativt flytende)
-smak til med sitronjuice, salt og pepper
-potetkrem blir ikke bedre enn dette!
Syltet rødløk:
Dette trenger du:
-rødløk, 1 stk
-balsamico, 1 dl
-sukker, 2 dl
-vann, 3 dl
-salt, litt...
Slik gjør du:
-kok opp vann, balsamico, sukker og litt salt. Dette er en 1-2-3 lake, som kan brukes til stort sett sylting av alle typer grønnsaker, og du kan fint bytte ut balsamicoen med andre typer eddik om ønskelig.
-skrell løken, og skjær i ønskede biter. Jeg liker båter, som du kan se på bildet.
-legg bitene av løk i den kokende laken, og sett til sides. La løken ligge i laken til den er avkjølt.
-den syltede løken kan du ha på glass eller i en boks i kjøleskapet i ialle fall to uker
Grønn purreløksolje
Dette trenger du:
-det grønne fra purren, 1 stk
-grønnkål, 1 liten neve
-solsikke- /rapsolje, 3 dl
-salt, nok...
Slik gjør du:
-kok opp vann tilsmakt salt, skal smake nesten som sjøvann
-skjær det grønne fra purren i tynne skiver
-legg purre/grønnkål i det kokende vannet og tell til ca 30...
-ha "grønnsakene" over i kaldt vann, kjøl ned
-tørk de kalde "grønnsakene" på papir, få de så tørre du klarer (gidder...)
-ha "grønnsakene" i fks et litermål e.l, ha i oljen og kjør med stavmixer i ca 5 min
-sil gjennom en finmasket sil og la den deretter renne gjennom et sileklede eller et kaffefilter
-nå har du en helt klar og irrgrønn olje
-dette kan du gjøre med de fleste typer urter uten grov stilk, fks dill, persille, mynte
Sånn serverer jeg gryten:
-fordel potetkrem midt på tallerkenen, nesten som et speil (la det være ca to ledige cm igjen på tallerkenen)
-fordel kjøttbiter, grønnsaker og grønnkål på potetkremen
-legg syltet løk der det passer og ser fint ut. Ikke for mye, da det er ganske kraftig på smak.
-ha på litt saus, gjerne også utenom potetkremen
-ha til slutt over og rundt litt grønn purreløksolje
-server og nyt! For et herremåltid!
-Anders
Ps! Bildet brukt her er tatt av min datter Emilie. Og ja, jeg er en veldig stolt pappa!:)




Kommentarer