top of page

Gryte på høyrygg av storfe med syltet rødløk, grønn purreløksolje og potetkrem

  • Forfatterens bilde: Anders H Nilsen
    Anders H Nilsen
  • 18. jan. 2024
  • 3 min lesing


ree

Gryter passer både til hverdags og fest. Og det er langt enklere enn man kanskje skulle tro...


Dette trenger du (4 pers):

-høyrygg av storfe (helst fra Voss!), ca 1 kg

-kepa løk, 2 stk

-bacon, 1 pk ferdig ternet

-champignon, 1 eske (blå i butikken)

-gulrot, 4 stk

-purreløk, 1 stk

-grønnkål, 1 pk/pose

-rødløk, 1 stk

-oksekraft, 5 dl

-rødvin, 1 dl

-balsamico, 1 dl

-sukker, 2 dl

-smør, noen terninger

-salt/pepper, etter smak


Slik gjør du:

-tørk kjøttet med papir, del ipassende stykker

-skrell den gule løken, skjær i strimler

-brun kjøttstykkene i olje/litt av smøret (ikke ha for mye i pannen om gangen, da blir det kokt. Brun heller i flere omganger.)

-ha kjøttbitene over i en kjele stor nok til gryten

-fres deretter løken, champignonen og baconet i pannen du brukte til å brune kjøttet (IKKE vask den først!)

-ha de over i gryten med kjøttet når de er godt stekt, fine og brune

-varm opp pannen igjen, og slå på rødvinen. Kok ut alt som har "satt" seg i stekepannen, og slå dette over kjøttet

-ha på oksekraft og evt vann til det dekker kjøttet, kok opp

-nå er det viktig å "skumme" gryten. Det vil si at du fjerner alle urenheter som stiger til toppen i begynnelsen av kokingen. Det som ser litt "grumsete" ut. Da får du en klar og fin sjy til slutt.

-mens kjøttet småkoker forbereder du grønnsakene. Skrell og kutt gulrøtter i ønskede biter, vask purreløken og skjær i passelige ringer, vask og rens grønnkålen (ta bort den grove stilken)

-etter ca to timer begynner kjøttet å bli mørt, avhengig av hvor store/små biter du har

-nå steker du alle grønnsakene utenom grønnkålen i litt olje/smør, og smaker til med salt, pepper og litt sukker. Ta vare på til servering.

-smak til kjøttet og sjyen med salt, pepper og sukker. Ha gjerne i litt fersk sitronjuice om du har det. Rør også inn resten av smøret du har igjen. Ønsker du en tykkere saus jevner du med maizena.

-rett før servering har du i de stekte grønnsakene og i tillegg grønnkålen

-Gryten er ferdig til servering! Dødsdigg!


Til gryten liker jeg å servere potetkrem, syltet rødløk og i tillegg fjonge den til med grønn purreløksolje. Det lager jeg slik (alt til 4 pers):


Potetkrem:


Dette trenger du:

-mandelpoteter, 600 gr

-kremfløte, 3 dl

-meierismør, 250 gr

-sitronjuice

-salt/pepper


Slik gjør du:

-skrell potetene, og kok dem møre i vann (ikke salt)

-press de kokte potetene gjennom en finmasket sil (litt stress, men resultatet er en klumpfri, glatt, deilig masse!)

-rør inn fløte (ca 2 dl) og hele pakken med smør (I know...), juster evt med resten av fløten

(du vil ha en krem, altså relativt flytende)

-smak til med sitronjuice, salt og pepper

-potetkrem blir ikke bedre enn dette!


Syltet rødløk:


Dette trenger du:

-rødløk, 1 stk

-balsamico, 1 dl

-sukker, 2 dl

-vann, 3 dl

-salt, litt...


Slik gjør du:

-kok opp vann, balsamico, sukker og litt salt. Dette er en 1-2-3 lake, som kan brukes til stort sett sylting av alle typer grønnsaker, og du kan fint bytte ut balsamicoen med andre typer eddik om ønskelig.

-skrell løken, og skjær i ønskede biter. Jeg liker båter, som du kan se på bildet.

-legg bitene av løk i den kokende laken, og sett til sides. La løken ligge i laken til den er avkjølt.

-den syltede løken kan du ha på glass eller i en boks i kjøleskapet i ialle fall to uker


Grønn purreløksolje


Dette trenger du:

-det grønne fra purren, 1 stk

-grønnkål, 1 liten neve

-solsikke- /rapsolje, 3 dl

-salt, nok...


Slik gjør du:

-kok opp vann tilsmakt salt, skal smake nesten som sjøvann

-skjær det grønne fra purren i tynne skiver

-legg purre/grønnkål i det kokende vannet og tell til ca 30...

-ha "grønnsakene" over i kaldt vann, kjøl ned

-tørk de kalde "grønnsakene" på papir, få de så tørre du klarer (gidder...)

-ha "grønnsakene" i fks et litermål e.l, ha i oljen og kjør med stavmixer i ca 5 min

-sil gjennom en finmasket sil og la den deretter renne gjennom et sileklede eller et kaffefilter

-nå har du en helt klar og irrgrønn olje

-dette kan du gjøre med de fleste typer urter uten grov stilk, fks dill, persille, mynte


Sånn serverer jeg gryten:

-fordel potetkrem midt på tallerkenen, nesten som et speil (la det være ca to ledige cm igjen på tallerkenen)

-fordel kjøttbiter, grønnsaker og grønnkål på potetkremen

-legg syltet løk der det passer og ser fint ut. Ikke for mye, da det er ganske kraftig på smak.

-ha på litt saus, gjerne også utenom potetkremen

-ha til slutt over og rundt litt grønn purreløksolje

-server og nyt! For et herremåltid!


-Anders


Ps! Bildet brukt her er tatt av min datter Emilie. Og ja, jeg er en veldig stolt pappa!:)

 
 
 

Kommentarer


bottom of page